СОЦІАЛЬНО-ПЕДАГОГІЧНА ПРОФІЛАКТИКА НАРКОТИЧНОЇ ЗАЛЕЖНОСТІ ПІДЛІТКІВ ЗАСОБАМИ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ І СПОРТУ

Автор(и)

  • Тетяна Погребняк Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка, Україна

DOI:

https://doi.org/10.32626/2309-8082.2009-0.%25p

Ключові слова:

підлітки з АСТП, корекційно-реабілітаційний процес, наркоманія, психоемоційний стан, адаптація, інформаційний і психолого-педагогічний вплив, концептуальна модель, рівні біологічного розвитку, конституція тіла, рухові якості, мотиваці

Анотація

Робота присвячена аналізу розробленості науково-методичних основ побудови комплексної програми соціальної реабілітації підлітків з АСТП засобами фізичного виховання і спорту. У роботі розкрито методологію побудови концептуальної моделі організації ефективної системи нормалізації, корекції і компенсації поведінки підлітків з АСТП. Проведені дослідження особливостей поведінки учнів АСТП, їх рівня здоров’я, рухливих можливостей у залежності від рівня біологічного розвитку та конституційного типу статури є об’єктивною основою індивідуального дозування педагогічних факторів в процесі реабілітаційної і профілактичної роботи з дітьми з АСТП. Розроблено спеціальні принципи побудови профілактичних та реабілітаційних програм соціальної адаптації підлітків з АСТП. Науково обґрунтовано та розроблено концептуальну модель корекційно-педагогічного впливу досягнень фізичного виховання і спорту в процесі профілактики наркоманії серед учнівської молоді.

Біографія автора

Тетяна Погребняк, Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка

викладач

Посилання

Щелкунов А.О., Щелкунов Д.А. Нормативні основи фізичної підготовленості допризивної молоді різних моторних технологічних груп // Молода спортивна наука України: Зб. наук. праць з галузі фізичної культури та спорту. Вип.7. У 4-х т. – Львів: Українські технології, 2003. – Т.2. – С. 379-380.

Щелкунов А.О. Соціально-педагогічні умови профілактики наркоманії серед підлітків та молоді // Педагогіка, психологія та медико-біологічні проблеми фізичного виховання і спорту: Зб. наук. пр. / За ред. С.С. Єрмакова. – Х.: ХДАДМ (XXПІ), 2004. – № 16. – С. 48-53.

Щелкунов А.О. Психологічна і педагогічна структура динаміки розповсюдження наркоманії та шкідливих звичок серед школярів різних вікових груп // Педагогіка,

психологія та медико-біологічні проблеми фізичного виховання і спорту: Зб. наук. пр. / За ред. С.С. Єрмакова. – Х.: ХДАДМ (XXПІ), 2004. – № 17. – С. 38-47.

Щелкунов А.О. Теоретичні та методичні основи використання фізичної культури і спорту у профілактиці наркоманії серед підлітків та молоді // Педагогіка, психологія та медико-біологічні проблеми фізичного виховання і спорту: Зб. наук. пр. / За ред. С.С. Єрмакова – Х.: ХДАДМ (XXПІ), 2004. – № 19. – С. 91-99.

Щелкунов А.О. Експериментальні основи визначення оптимального навантаження у процесі фізичної та соціальної реабілітації школярів з асоціальним типом поведінки // Молода спортивна наука України: Зб. наук. праць з галузі фізичної культури та спорту. Вип. 8. У 4-х т. – Львів: Українські технології, 2004. – Т.2. – С. 400-403.

Щелкунов А.О., Борщов С.М. Корекційна робота з розвитку загальної моторики молодших школярів // Актуальні проблеми оздоровчої фізкультури, спорту для інвалідів та валеології в навчальних закладах України: Матеріали V Всеукр. наук.-практ. конф. – Кіровоград, 1997. – С. 128-129.

Щелкунов А.О., Вицько С.Н. Влияние росто-весовых показателей на индивидуальную оценку школьников по прыжкам в длину с разбега // Проблеми трудової і професійної підготовки: Зб. наук. праць. – Слов’янськ, 2002. – № 6. – С. 102-106.

Щелкунов А.О. Распространенность вредных привычек у школьников асоциального поведения // Матер. Всероссийской науч.-практ. конф. – Волгоград, 2003. – С. 149–151.

##submission.downloads##

Опубліковано

2009-10-18

Як цитувати

Погребняк, Т. (2009). СОЦІАЛЬНО-ПЕДАГОГІЧНА ПРОФІЛАКТИКА НАРКОТИЧНОЇ ЗАЛЕЖНОСТІ ПІДЛІТКІВ ЗАСОБАМИ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ І СПОРТУ. Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2. https://doi.org/10.32626/2309-8082.2009-0.%p