ПІДХОДИ СЬОГОДЕННЯ ДО ФОРМУВАННЯ В ШКОЛЯРІВ ЗДОРОВОГО СПОСОБУ ЖИТТЯ

Автор(и)

  • Валентина Підлісна Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка, Україна

DOI:

https://doi.org/10.32626/2309-8082.2009-0.%25p

Ключові слова:

валеологічні знання, медико-педагогічна освіта, валеологічний світогляд, репродуктивне здоров’я підлітків, шкідливі звички.

Анотація

В умовах складного економічного становища, яке склалося в Україні, соціальних струсів виховання духовно здорових учнів, навчання їх здорового способу життя як необхідної умови розвитку стало однією з найгостріших проблем сучасної школи. Ефективним шляхом виходу з такого становища, як показав досвід інших країн світу, є валеологічна та медико-педагогічна освіта школярів. Пріоритетними напрямками реформування освіти є забезпечення в кожному навчальному закладі гуманістичного підходу до дитини, відповідних умов для розвитку фізично та психічно здорової особи, запобігання пияцтву, наркоманії, насильству, що негативно позначаються на здоров“ї дитини [2]. Необхідним шляхом реалізації цього завдання є створення і розвиток системи валеологічної освіти в більшій мірі, яка б передбачала розробку основних положень та умов здорового способу життя, методику їх упровадження, набуття та засвоєння школярами [1].

Біографія автора

Валентина Підлісна, Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка

викладач

Посилання

Валеологічна освіта та виховання: сучасні підходи, доступність і шляхи їх розвитку в Україні: Збірник науково-практичних статей / За заг. ред. В.М. Оржеховського. – К.: Майстер, 1999. – 120 с.

Державна національна програма «Освіта» (Україна ХХІ століття) // Освіта. – Грудень. – 1993. – № 44. – 12 с.

Збереження та зміцнення репродуктивного здоров’я підлітків та молоді: потенціал громади / Авт.-упор. Н.В. Зимівець – К.: Науковий світ, 2004. – 205 с.

Куліш О.В. Підходи до еколого-валеологічного виховання в шкільному курсі // Науково-методичні підходи до викладання природничих дисциплін в освітніх закладах XXI століття: Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції. – Полтава, 2001. – С.37-39.

Програма курсів основ природничих дисциплін за вибором для загальноосвітніх шкіл, ліцеїв, гімназій. – К.: Перун, 1996. – 64 с.

Царенко А.В., Яцук Р.Ф. Валеологія: Підр. для 8-9 кл. серед. загальноосвітніх шкіл. – К: Генеза, 1998. – 136 с.

Цимбал Н.М. Практикум з валеології. Методи зміцнення фізичного здоров’я. – Тернопіль: Навчальна книга – Богдан, 2000. – 168 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2009-10-22

Як цитувати

Підлісна, В. (2009). ПІДХОДИ СЬОГОДЕННЯ ДО ФОРМУВАННЯ В ШКОЛЯРІВ ЗДОРОВОГО СПОСОБУ ЖИТТЯ. Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2. https://doi.org/10.32626/2309-8082.2009-0.%p