ДІЯЛЬНІСТЬ АКАДЕМІЧНОГО ТОВАРИСТВА «ЖУНІМЯ»: НАПРЯМИ, ФОРМИ І МЕТОДИ (30-ТІ РОКИ ХХ СТ.) - Кожокар, М.В. (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2016)
Автор статті розглядає напрями, форми і методи румунського академічного товариства «Жунімя» Чернівецького національного університету в 30-тих роках ХХ століття. Товариство, що успадкувало від студентського товариства «Арбороаса» власну нішу, діяло на теренах краю до 1939 року. В статі розглянуто зміну в статуті, які відбулися в 30-тих роках, і відповідно розширили напрями роботи «Жунімя». Серед них виокремились такі як освітній, культурний, виховний, підготовка товариських кадрів тощо. Визначено, що характерним для товариства став синтез напрямів і форм діяльності. З’ясовано, що держава та члени товариства фінансово підтримували започаткування гуртожитку для студентів, стипендії найбільш старанним з них, а також благодійні акції товариства.