ОСОБЛИВОСТІ ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ СТУДЕНТІВ СПЕЦМЕДГРУП ПРИ ЗАХВОРЮВАННЯХ ОРГАНІВ ТРАВЛЕННЯ ТА ПЕЧІНКИ - Постернак, І. В. (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2015)
Протягом останнього десятиріччя в Україні склалася тривожна ситуація – різко погіршилось здоров’я і фізична підготовленість студентської молоді. Численні дослідження науковців України констатують тенденцію, відповідно до якої з кожним роком збільшується кількість студентів, віднесених за станом здоров’я до спеціальних медичних груп. Приблизно 80% молоді мають відхилення у стані здоров’я і понад 40% – незадовільний стан фізичної підготовленості. У ВНЗ України навчаються сотні тисяч студентів, значний відсоток яких мають певні вади у стані здоров’я постійного чи тимчасового характеру, пов’язані з недоліками фізичного розвитку і зниженими функціональними можливостями організму. Ці недоліки можна усунути за допомогою занять фізичною культурою, які є важливою складовою частиною процесу навчання у вищих навчальних закладах ІІІ-IV рівня акредитації. Один з головних принципів фізичної культури – принцип оздоровчої спрямованості, зміст якого полягає у забезпеченні оздоровчого ефекту в процесі занять фізичними вправами. У зв’язку з цим проблема зміцнення здоров’я і підвищення фізичної підготовленості студентів спеціальних медичних груп на основі ефективних, науково обґрунтованих програм з фізичного виховання має першочергове соціально-економічне значення.