СУЧАСНА МЕТОДИКА ДІАГНОСТИКИ КОНТРАКТУР ВЕЛИКИХ СУГЛОБІВ - Лазарев, І. А.; Руденко, А. М.; Звіряка, О. М. (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2015)
У статті запропоновано сучасну методику діагностики контрактур великих суглобів шляхом застосування мануального м’язового тестера та кутоміру для вимірювання кутів руху в сегменті кінцівки та комп’ютерної обробки отриманих даних, що дозволяє оцінити характеристики контрактури, стан периартикулярних тканин, в тому числі і силу м’язів, стійкість контрактури до зовнішньої корегуючої дії, її резистентності.