ZALEŻNOŚĆ WYNIKÓW SPORTOWYCH I DŁUGOŚCI SKUTECZNEJ KARIERY OD CZASU ROZPOCZĘCIA SPECJALISTYCZNYCH TRENINGÓW I DYNAMIKI WZROSTU OBCIĄŻENIA TRENINGOWEGO - Chodinow, Władimir (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2015)
Istnieje zależność osiągnięcia optymalnych wyników sportowych i skutecznej kariery od prawidłowego zorganizowania treningu wszechstronnego, ukierunkowanego oraz specjalistycznego. Sportowców z długą karierą łączy jeden szczegół, nie nastąpiła u nich eksplozja formy sportowej w wieku młodzieżowym która by świadczyła o forsowaniu przygotowania specjalistycznego. Została zauważalna różnica w czasie wejścia na arenę międzynarodową sprinterów, przedstawicieli dyscyplin siłowych i wytrzymałościowych.