Вплив силового та аеробного тренінгу на показники маси тіла, об’єму талії та результати функціональних тестів у жінок із надмірною масою тіла - Самолюк, Ольга; Чебан, Тетяна; Шишкану, Анастасія (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2025)
З кожним роком проблема ожиріння населення планети посилюється. У багатьох країнах поширеність надлишкової маси тіла вище серед жінок. Незважаючи на очевидний метаболічний ефект від фізичної активності на здоров՚я людини, відзначається невизначеність щодо впливу тренінгів різної спрямованості на функціональні показники, зміни маси тіла і зменшення обсягів талії у жінок середнього віку, що мають надлишкову масу тіла. Мета дослідження: вивчення впливу 12-тижневого тренінгу різної спрямованості (силовий тренінг, аеробний тренінг) на показники здоров՚я жінок 45-50 років, що мають надлишкову масу тіла. Матеріали і методи дослідження. Для вирішення даних завдань використовувався аналіз і синтез інформації, тестування рівня фізичної підготовленості і вимірювання антропометричних даних, педагогічний експеримент, математичні методи обробки статистичних даних. У дослідженні взяли участь жінки 45-50 років (експериментальна група № 1 (n=12), що займається за програмою аеробного тренінгу і експериментальна група № 2 (N=12), що займається за програмою силового тренінгу). Результати. Був проведений аналіз актуальних досліджень в області методики проведення силових тренувань і тренувань аеробного характеру з жінками середнього віку, що мають надлишкову масу тіла; розроблена програми занять силовим і аеробним тренінгом для жінок 45-50 років, що мають надлишкову масу тіла; проведено порівняльну оцінку впливу тренінгів різної спрямованості на показники маси тіла, об›єму талії та результати у функціональних тестах у жінок 45-50 років, які мають надлишкову масу тіла. Висновок. Проведене дослідження показало, що жінки 45-50 років, які мають надлишкову масу тіла, можуть ефективно використовувати фізичне навантаження як засіб зниження симптомів клімаксу, особливо для нормалізації маси тіла. Педагогічний експеримент довів, що силовий і аеробний тренінг для жінок 45-50 років, що мають надлишкову масу тіла, що проводяться протягом 12 тижнів, 3 рази на тиждень по 90 хвилин сприяє зниженню маси тіла, зменшенню обсягу талії, поліпшенню функціональності. Отримані результати говорять про те, що для підвищення фізичної працездатності і зменшення обсягів талії у жінок 45-50 років, що мають надлишкову масу тіла, необхідно використовувати вправи аеробного характеру, а для розвитку сили – тренінг силового характеру 3 рази в тиждень по 90 хвилин протягом 12 тижнів і більше.