Особливості показників фізичної підготовленості веслярів-паралімпійців у веслуванні академічному - Омельченко, Олена; Вертелецький, Георгій (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2025)
Побудова тренувального процесу веслярів високої кваліфікації повинна враховувати усі види підготовки, але центральне місце вже ж таки займає фізична підготовка. Такий вид підготовки охоплює розвиток та вдосконалення загальних фізичних якостей, достатній рівень яких є основою успіху у будь- якому виді спорту. Цілеспрямований процес розвитку фізичних якостей та функціональних можливостей організму є центральним завданням тренувального процесу у веслуванні академічному. Також у веслуванні важливі конкретні фізичні якості, такі як сила, витривалість та координація. Мета дослідження – визначити особливості показників загальної та спеціальної фізичної підготовленості висококваліфікованих веслярів-паралімпійців. Методи дослідження. Аналіз та узагальнення науково-методичної літератури та мережі Інтернет, аналіз показників загальної та спеціальної фізичної підготовленості, методи математичної статистики. Результати, які отримані в ході дослідження свідчать про те, що у групі спортсменів PR1, PR2 відзначаються кращі результати у тестах, де задіяні м’язи верхнього плечового пояса. В групі спортсменів PR3 результати тестування аналогічні нормативним показникам згідно Навчальної програми для ДЮСШ. Висновки. Було проведено тестування групи спортсменів-паралімпійців національного рівня підготовки у складі 8 чоловіків та 7 жінок. Також спортсмени були розділені за гендерною ознакою та за видом уражень. Проведені тести були проаналізовані та порівнювались із нормативами тестів Навчальної програми для ДЮСШ, яка складена для здорових спортсменів. Аналіз отриманих результатів показав, що спортсмени з класифікацією PR1, PR2 мають значно кращі результати у вправах, де задіяні м’язи верхніх кінцівок. Спортсмени класу PR3 мали результати аналогічні нормативам Навчальної програми для ДЮСШ.