Взаємозв’язок рухової активності та компонентів якості життя внутрішньо переміщених жінок першого періоду зрілого віку - Андрєєва, Олена; Гакман, Анна; Волосюк, Анна (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2024)
Внаслідок повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну 24 лютого 2022 року стрімко зросла кількість внутрішньо переміщених осіб. Так, за даними Міжнародної організації з міграції ООН, у жовтні 2023 року їх налічувалось близько 3 млн 700 тис. осіб. При цьому, недостатньо дослідженою є проблема якості життя внутрішньо переміщених жінок першого періоду зрілого віку. Мета роботи – оцінити взаємозв’язок між руховою активністю та якістю життя внутрішньо переміщених жінок першого періоду зрілого віку. Методи дослідження – методи оцінки рухової активності (методика Фремінгемського дослідження), методи оцінки якості життя (опитувальник короткого формату SF-36), методи математичної статистики. Визначено рівні якості життя внутрішньо переміщених жінок першого періоду зрілого віку, рівні їхньої рухової активності та встановлено взаємозв’язок між ними. Доведено наявність взаємозв’язку між показниками рівнів рухової активності та окремими складовими якості життя вказаної категорії населенення, а саме: низький позитивний кореляційний зв’язок (0.26–0.49) між середнім рівнем рухової активності та такими показниками якості життя: роллю фізичних проблем в обмеженні життєдіяльності, психічним здоров’я, фізичною та соціальною активністю; середній (0.50–0.69) між середнім рівнем рухової активності та життєздатністю; негативний між низьким рівнем рухової активності і психічним здоров’ям, життєздатністю, фізичною активністю. Висновок. Результати вказують на прямий позитивний зв’язок між рівнем рухової активності та якістю життя респондентів та дають підстави для подальших досліджень і розроблення програм на основі використання засобів оздоровчо- рекреаційної рухової активності з метою поліпшення якості життя, фізичного та психоемоційного станів осіб зрілого віку.