Метаболічна характеристика організму спортсменок, які спеціалізуються в дзюдо, при виконанні навантаження анаеробного характеру - Чистякова, Марина; Совтисік, Дмитро; Ладиняк, Андрій; Гоншовський, Вадим; Гурман, Леонід; Марчук, Володимир; Марчук, Данііл; Макарчук, Богдан; Терещенко, Олексій; Бережок, Сергій (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2023)
Дзюдо характеризується високими тренувальними навантаженнями, які вимагають поєднання сили, швидкості, спритності та витривалості. На рівні з аеробною підготовкою, яка важлива для підтримання працездатності протягом тривалого часу, анаеробна підготовка також має вирішальне значення для спортсменів дзюдо, оскільки у цьому виді спорту використовуються високоінтенсивні тренувальні навантаження. Мета дослідження: оцінити особливості метаболічних змін організму спортсменок, які спеціалізуються в дзюдо, при виконанні навантаження анаеробного характеру в різні фази менструального циклу. Матеріал та методи дослідження. Досягнення мети передбачало вирішення поставлених завдань, використовуючи комплекс методів, зокрема загальнонаукових, практичних та методів математичної статистики. Аналіз спеціальної науково-методичної літератури включав друковані літературні джерела та бази даних Scopus, SPORT Discus, Web of Science, Scholar. В цілому проаналізовано понад 70 джерел інформації, після цього проведено останній огляд та виокремлено 30 джерел літератури, матеріал яких було опрацьовано за допомогою загальнонаукових методів. Досліджували біохімічні показники крові – вміст глюкози та лактату у крові за допомогою аналізатора «Accutrend Plus» (Швейцарія). Результати. Встановлено, що при тестовому навантаженні анаеробної спрямованості у різні фази менструального циклу відмічено більшу метаболічну напругу організму спортсменок як у постовуляторну фазу, і при цьому кращі результати, що свідчить про більшу метаболічну ємність гліколізу, так і в менструальну та передменструальну фази, які характеризуються напругою функціювання регуляторних механізмів. Висновки. Отримані результати дозволяють цілеспрямовано впливати на процес підготовки спортсменок, які спеціалізуються в дзюдо, розширювати їх резервні можливості, вносити корективи до тренувального процесу з метою підвищення спеціальної працездатності.