Ефективність використання дівчатами баскетболу 3х3 під час фізичного виховання в закладі вищої освіти - Клюс, Олена; Балацька, Лариса; Кужель, Микола; Юрчишин, Юрій; Комарова, Тетяна; Андреєв, Сергій; Цимбалістий, В’ячеслав (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2022)
Оптимізація рухової активності у закладах вищої освіти є актуальним питанням сьогодення, яке тісно пов’язане з організацією й змістом фізичної культури. Мета дослідження – вивчити інтерес дівчат до занять баскетболом 3х3 та науково обґрунтувати його ефективність Матеріал і методи дослідження. Для вирішення поставлених завдань використовували відповідний комплекс методів дослідження, що входили до складу таких груп: загальнонаукових (аналіз, порівняння, узагальнення); соціологічних (письмове опитування), математичної статистики. Було залучено 160 здобувачів вищої освіти, а саме: Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка з педагогічного факультету (n-20 дівчат), факультету іноземної філології (n-20), природничо-економічного факультету (n-20 дівчат), історичного факультету(n-20 дівчат);Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича з інституту хімії, біології та біоресурсів (n-25 дівчат), економічного факультету (n-25), географічного факультету (n-30 дівчат). Анкета була розроблена для одержання інформації, що стосувалася досліджуваної проблеми. Опитування проводилось на першому занятті перед початком вивчення практичного матеріалу в першому семестрі з виконанням положень Гельсінської декларації про медичні дослідження за участі людини. Результати. Виявили, що дівчатам подобається грати в командних видах спорту 86 %. Найбільшу перевагу вони віддають спортивній грі: волейбол – 77.2 %, баскетбол – 15 %, футбол – 11 %, баскетбол 3х3 – 5.5 %, не грають у жодному командному виді спорту – 8.3 %. Визначили, що 54 % опитуваних мають бажання навчитись грати у баскетбол 3х3. Висновки. Головною умовою оптимізації фізичної активності в закладах вищої освіти є врахування інтересу, а також впровадження нових цікавих видів рухової діяльності. Найбільшою популярною грою серед дівчат залишаються традиційні види спорту, проте вони виявляють інтерес до занять баскетболом 3х3, а основна причина їх зацікавлення – «можливість весело провести вільний час» – 66 %, «зацікавленість до нового виду спорту» – 61 %, «це активна гра, що покращує стан здоров’я» – 55.5 %, «можна легко знайти команду для гри» – 11 %. Ураховуючи проведений аналіз відповідей ми ще раз підтвердили той факт, що баскетбол 3х3 як засіб фізичного виховання може використовуватись у ЗВО лише фрагментарно, зокрема під час вивчення основної теми занять, а саме «баскетбол», проте як додаткове заняття у вигляді спортивної секцій баскетболу 3х3 може проводитись за добровільним вибором студента.