Регуляція сенсоморного реагування здобувачів вищої освіти з особливими освітніми потребами в процесі інклюзивного фізичного виховання (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2022)
Мета статті – виявити ефективність впливу інклюзивного фізичного виховання здобувачів вищої освіти з особливими освітніми потребами на розвиток сенсоморної реакції. Використані методи дослідження: аналіз, синтез, систематизація, узагальнення даних науково-методичної та спеціальної літератури, системно-функціональний аналіз, педагогічний експеримент, педагогічне тестування, математичні методи обробки цифрових масивів. Результати. За результатами пошукової діяльності одержали дані, що свідчать про таке. Установлено позитивні зміни у показниках студентів експериментальної групи за всіма досліджуваними параметрами сенсомоторного реагування, які засвідчують покращення функціонального стану центральної нервової системи у здобувачів вищої освіти експериментальної групи після закінчення експерименту. Наслідком цілеспрямованої корекції інклюзивного фізичного виховання здобувачів вищої освіти з особливими освітніми потребами стало те, що позитивна динаміка коефіцієнту розумової працездатності по закінченні дослідження у студентів експериментальної групи перебувала в межах до 15 %. За інтегративною оцінкою усіх досліджуваних параметрів можна стверджувати, що після закінчення експерименту спостерігається загальна тенденція до зростання результатів виконання тестових завдань, які у переважної більшості студентів експериментальної групи (63,4 %) були на середньому рівні. Висновки. Підсумки проведеного дослідження, дають підстави висновку щодо можливості цілеспрямованої корекції засобами інклюзивного фізичного виховання стану сенсомоторної реакції та її компонентів, а відтак комплексно впливають на покращення основних показників психофізіологічних функцій: підсумкові дані емпіричного експерименту засвідчили дієвість упроваджених новацій у інклюзивне фізичне виховання студентів з особливими освітніми потребами.