Застосування кінезіотейпування у практиці фізичної реабілітації та адаптивного фізичного виховання (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2022)
На сучасному етапі кінезіотейпування розглядають як один із дієвих методів фізичної реабілітації та адаптивного фізичного виховання взагалі та використання пацієнтами з переламами кінцівок зокрема. Мета дослідження. Вивчення ефективності кінезіотейпування у практиці фізичної реабілітації та адаптивного фізичного виховання осіб із ізольованими переломами кісток передпліччя. Методи дослідження. В дослідження включено 44 пацієнти у віці 19–85 років з ізольованими переломами кісток передпліччя, які перенесли оперативне лікування при допомозі надкісткового остеосинтезу. В контрольній групі (n=21) в післяопераційному періоді проводився стандартний курс фізичної реабілітації, який включав масаж, лікувальну фізичну культуру і магнітотерапію. В основній групі (n=23) в післяопераційному періоді на фоні стандартного курсу фізичної реабілітації проводили кінезіотейпування плеча та передпліччя. Кінезіотейпи застосовували на 2-у добу після операції і накладали на 72 год, після чого міняли на нові. Тривалість дослідження складала 12 міс. Оцінювали вираження больового синдрому, амплітуду руху променево-зап’ясткового суглобу та ротаційних рухів передпліччя, силу кулачного стиску, функцію верхньої кінцівки, якість життя пацієнтів. Результати дослідження. Застосування кінезіотейпування протягом від 1 міс після операції дозволило суттєво знизити суб’єктивне вираження больового синдрому в середньому на 22,7 %, скоротити кількість пацієнтів з наявністю постійного набряку в 1,75 рази і збільшити кількість пацієнтів без набряку в 2,3 рази порівняно з застосуванням стандартного курсу фізичної реабілітації. Показники амплітуди руху в променево-зап’ястковому суглобі, ротаційних рухів, динамометрії кистьового стискування в пацієнтів основної групи незначно перевищували аналогічні показники в контрольній групі протягом всього періоду спостереження. У віддаленому періоді кількість пацієнтів з відмінними результатами лікування в основній групі перевищувала результати в контрольній групі в 1,5 рази, кількість пацієнтів із задовільними результатами була нижча, ніж в контрольній групі, в 1,3 рази. Висновки. Кінезіотейпування є перспективним, простим, нетравматичним методом, який не дає побічних ефектів і ускладнень, дозволяє суттєво знизити вираження больового синдрому, покращити якість життя пацієнтів, сприяє більш ранньому купіруванню післяопераційного набряку та повнішому відновленню клініко-функціональних показників променево-зап’ясткового суглобу і може бути використано як один із методів в комплексному відновленні пацієнтів з ізольованими переломами кісток передпліччя засобами фізичної реабілітації та адаптивного фізичного виховання.