Деякі підходи до розвитку спеціальної витривалості гирьовиків, які спеціалізуються у поштовху гир за довгим циклом (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2022)
Поштовх гир за довгим циклом – швидкісно-силовий, багаторазовий повторювальний рух, який виконується протягом 10 хв. Аналіз науково-методичної літератури показав, що гирьовики які спеціалізуються у поштовху гир за довгим циклом, для розвитку спеціальної витривалості застосовують інтервальний метод тренування. На відміну від цієї методики, нами пропонується чергування інтервального та рівномірного методів, впровадження на спеціально- підготовчому етапі та у змагальному періоді змагальних дій у режимах – один раз у мікроциклі тривалістю понад 5 хв та один раз протягом етапу тривалістю понад 10 хв. Мета дослідження – визначити особливості розвитку спеціальної витривалості гирьовиків, які спеціалізуються у поштовху гир за довгим циклом. Завданнями були: вивчити сучасні теоретико-методичні засади розвитку спеціальної витривалості гирьовиків; обґрунтувати комплекс спеціально-підготовчих вправ та практичні рекомендації щодо розвитку спеціальної витривалості гирьовиків, які спеціалізуються у поштовху гир за довгим циклом. Методи: аналіз, узагальнення, педагогічне спостереження, педагогічний експеримент, методи математичної статистики. Результати. Проаналізували протоколи чемпіонату світу з гирьового спорту за 2021 рік. З’ясували, що члени національної збірної команди України (чемпіони України) показують в середньому на 29,3 % нижчі результати, ніж чемпіони світу. Норматив майстра спорту України міжнародного класу виконало 4 спортсмени у вагових категоріях до 63, 73, 78 та 85 кг, норматив майстра спорту України – спортсмен вагової категорій до 95 кг, а два спортсмени продемонстрували результат на рівні першого спортивного розряду. Встановлено, що основною причиною недостатньо високих результатів українських гирьовиків є низький рівень розвитку спеціальної витривалості. У зв’язку з цим розроблено та обґрунтовано комплекс спеціально-підготовчих вправ та практичні рекомендації щодо розвитку спеціальної витривалості спортсменів, які спеціалізуються у поштовху гир за довгим циклом. Висновки. На основі аналізу протоколів чемпіонату світу з гирьового спорту визначено недостатній рівень підготовленості вітчизняних спортсменів, порівняно зі спортсменами провідних країн світу. Результати дослідження дозволяють стверджувати, що застосування запропонованих практичних рекомендацій та комплексу вправ, тривалості підходів та інтервалів відпочинку між ними, сприятиме розвитку спеціальної витривалості гирьовиків, які спеціалізуються у поштовху гир за довгим циклом, що, в цілому, матиме позитивний ефект у покращенні змагальних результатів членів національної збірної команди України з гирьового спорту.