Ефективність експериментальної розробки у поліпшенні показників фізичної підготовленості здобувачів вищої освіти (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2022)
На сучасному етапі важливою проблемою залишається формування мотивації здобувачів вищої освіти до фізичної активності у вільний від навчання час. Мета дослідження – визначити зміну в показниках фізичної підготовленості дівчат при використанні експериментальної розробки, як чинника формування в них мотивації до фізичної активності у позаавдиторний час. Матеріал і методи дослідження. Досягнення мети дослідження забезпечували використанням комплексу методів, зокрема аналізу, систематизації, педагогічних тестування та експерименту, соматометрії і соматоскопії, усного опитування, математичної статистики. У дослідженні взяли участь 117 дівчат (41 з експериментальних груп і 76 з контрольних) віку в межах 17,8±0,6 років та які були представницями різних соматотипів за схемою діагностики Штефко-Островського в модифікації С. Дарської. Результати. Використання дівчатами експериментальних груп авторської розробки сприяло поліпшенню значно більшої кількості досліджуваних показників фізичної підготовленості, ніж при використанні традиційного підходу. Висновок. Одержані дані свідчать про необхідність урахування пропонованої розробки при формуванні у здобувачів вищої освіти мотивації внутрішнього типу до здійснення фізичної активності у вільний від навчання час.