Підвищення фізичних якостей выйськовослужбовців, що отримали струс мозку - Матвейко, Оксана; Одеров, Артур; Людовик, Тетяна; Зонов, Олександр; Іщенко, Євген; Семенів, Богдан (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2022)
Забезпечення високого рівня бойової здатності військовослужбовців є необхідною та достатньою умовою успішного виконання ними завдання із захисту нашої держави. Діяльність військовослужбовця характеризується підвищеним фізичним і психічним напруженням, впливом на психіку різноманітних стрес- чинників, виконання завдань в особливих умовах, пов’язаних із ризиком для життя і здоров’я [1, 2, 3]. Разом з тим надзвичайна напруженість праці, порушення режиму харчування та відпочинку, а також інші шкідливі чинники службової діяльності, без сумніву, зменшують адаптаційні резерви організму та призводять до розвитку дезадаптаційного синдрому, порушень психоемоційного статусу та працездатності [4]. Участь Збройних Сил України в бойових діях на Сході держави призвела до значного зростання кількості військовослужбовців, які мають бойові поранення, каліцтва або травми. За даними експертів, майже у всіх учасників бойових дій, є порушення стану здоров’я, зокрема в 2–3 рази вища ймовірність таких захворювань, як гіпертонічна хвороба, гастрит, остеохондроз, грижі хребта [5; 6]. Однією з найпоширеніших бойових травм є контузія, її поширеність серед загальної кількості травм становить 70 [7; 8; 9; 10]. У військовослужбовців з контузією спостерігають зміни психічного та фізичного станів [5; 11; 12]. Цей контингент військовослужбовців є значущим для українського війська, оскільки їх бойовий досвід важливий, як підґрунтя для розвитку та удосконалення підготовки військових фахівців. Але їх стан здоров’я може виступати як перешкода для успішного здійснення своїх функціональних обов’язків. Тому мета нашого дослідження полягає в обґрунтуванні, розробці та здійснення оцінки ефективності комплексної програми ергогенної спрямованості для військовослужбовців після контузії задля підвищення їх бойової здатності. Для досягнення цієї мети визначено наступні завдання: - аналіз та узагальнення сучасних науково-методичних підходів щодо відновлення та оздоровлення військовослужбовців, які мали бойові травми; - аналіз особливостей способу життя та стан спеціальних фізичних якостей військовослужбовців, що мали контузію, як чинників, що забезпечують бойову готовність; - обґрунтування та розроблення з теоретико-методологічних позицій заходів щодо оптимізації способу життя та програми фізичної підготовки для військовослужбовців, які перенесли контузію.