ПЕДАГОГІЧНІ УМОВИ ВИХОВАННЯ САМОСТІЙНОСТІ МОЛОДШИХ ПІДЛІТКІВ У ПРОЦЕСІ ІГРОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - Савченко, Андрій (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2008)
Психологічні і педагогічні умови ефективності виховання самостійності молодших підлітків в процесі ігрової діяльності, доведені експериментальним шляхом. В статті підкреслюється важливість рівня емоційного впливу на виховання самостійності. Емоційна й цікава гра, ускладнена ігровими ролями, впливає на прояв особистісних умінь і навичок та ефективність у вихованні їхньої незалежності.