ПРЕВЕНТИВНІ ЗАХОДИ ЯК ФАКТОР ЕФЕКТИВНОГО ПОПЕРЕДЖЕННЯ ХРОНІЧНОГО ПЕРЕНАПРУЖЕННЯ СЕРЦЯ У ПІДЛІТКІВ СПОРТСМЕНІВ - Чаплінський, Ростислав (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2008)
В профілактиці хронічного перенапруження серця першорядне значення має коректна оцінка здоров’я підлітка, його адаптаційних і резервних можливостей з урахуванням ступеня біологічної зрілості організму, а також раціональна побудова учбово-тренувального процесу і своєчасне вживання відновних засобів протягом всього періоду занять спортом. Встановлені основні причини розвитку хронічного перенапруження серця у підлітків. Визначена схема використання відновних засобів в учбово-тренувальному процесі у юних спортсменів. Проаналізовані загальні лікувальні заходи відновлення здоров’я підлітків спортсменів.