Фізичний розвиток учнів старшого шкільного віку в залежності від рівня особистісної та ситуативної тривожності - Храбра, Світлана (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2012)
Розглянуто морфо-функціональні особливості учнів старшого шкільного віку у взаємозв’язку із рівнем особистісної і ситуативної тривожності. Обстежено 50 учнів віком 15-17 років. Відмічено, що високий рівень особистісної і ситуативної тривожності мають 54,8% і 43,3% учнів відповідно. Незалежно від рівня тривожності ЧСС, АТс і АТд у учнів знаходяться у межах норми. Проте результати показників проби Руф’є показали, що у учнів цих груп відмічені задовільні показники працездатності, значне перевищення значень індексу Робінсона та відмічена напруга механізмів адаптації.