Вплив оздоровчих традицій українського козацтва на формування здорового способу життя школярів - Алєксєєв, Олександр (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2012)
Стаття присвячена дослідженню оздоровчих традицій українського козацтва та їх впливу на формування здорового способу життя у підростаючого покоління. Виховання на козацьких традиціях вимагає створення необхідних умов для розвитку національної свідомості. Не секрет, що певна частина молоді сьогодні не ідентифікує себе з українським народом, не має суспільних ідеалів, почуттів обов’язку, гордості, гідності, честі, нехтує національними інтересами, здоровим способом життя.