ПЕДАГОГІЧНІ ПЕРЕДУМОВИ ФІЗИЧНОЇ ТЕРАПІЇ ХВОРИХ ІНФАРКТОМ МІОКАРДА НА СТАЦІОНАРНОМУ ЕТАПІ - Чаплінський, Р.; Бутов, Р.; Чаплінська, Л. (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2020)
Захворюваність на інфаркт міокарда у більшості країн світу та Україні постійно зростає. Щорічно в Україні реєструється близько 50 тис. нових випадків інфаркту міокарда. Протягом року після перенесеного інфаркту міокарда помирає кожний п’ятий хворий. Все це вимагає пошуку ефективних шляхів реабілітації хворих на інфаркт міокарда. Мета і методи дослідження. Мета дослідження – проаналізувати літературні джерела, встановити та оцінити особливості фізичної терапії хворих інфарктом міокарда на стаціонарному етапі. Для вирішення поставлених завдань використовували теоретичний аналіз, узагальнення даних науково-методичної літератури. Ретельно вивчали клінічний перебіг захворювання. Оцінюючи функціональний стан пацієнтів з інфарктом міокарда, визначали електричну активність серця за допомогою електрокардіографії та холтерівського моніторування електрокардіограми. Результати роботи. Здійснено обґрунтування програми фізичної реабілітації хворих інфарктом міокарда на різних ступенях стаціонарного етапу відповідно до функціонального класу. Проаналізовано об’єм навантаження й види вправ, використовуваних на перших чотирьох ступенях стаціонарного етапу реабілітації. Ключові висновки. Відмінними рисами програми фізичної реабілітації хворих інфарктом міокарда на стаціонарному етапі в теперішній час є рання активізація й виписка зі стаціонару, а також застосування індивідуалізованих програм реабілітації.