ОЦІНКА ПІДГОТОВЛЕНОСТІ ВИСОКОКВАЛІФІКОВАНИХ ГИРЬОВИКІВ У ПОШТОВХУ ГИР ЗА ДОВГИМ ЦИКЛОМ - Пронтенко, К.; Романчук, С.; Андрейчук, В.; Одеров, А.; Лесько, О.; Климович, В.; Романів, І.; Демків, А. (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2020)
В статті доведено залежність спортивного результату гирьовиків у поштовху гир за довгим циклом від темпу виконання класичної вправи. Темп характеризує швидкісно-силовий потенціал спортсмена. Темпова активність опирається на технічну та функціональну підготовленість спортсмена. Мета дослідження – виявити рівень підготовленості висококваліфікованих гирьовиків у поштовху гир за довгим циклом за класифікаційною таблицею розрядних нормативів. Методи: теоретичний аналіз та узагальнення наукової і методичної літератури, документальний метод (вивчення протоколів і звітів змагань); методи математичної статистики. Результати роботи. У дослідженнях брали участь переможці Кубку України у поштовху гир за довгим циклом (м. Житомир, 2018). У процесі дослідження використано метод відеозйомки при виконанні техніки поштовху гир за довгим циклом та вивчення протоколів і звітів змагань. Було визначеного спортивний результат кожного учасника. Класична вправа «поштовх гир за довгим циклом» – швидкісно-силовий, багаторазовий повторювальний рух виконується протягом 10 хв. Представлено порівняльний аналіз показників змагальної діяльності динаміки змін висококваліфікованих гирьовиків переможців Кубку України у поштовху гир за довгим циклом 2018 року різних вагових категорій у порівнянні з класифікаційними вимогами майстра спорту України (МСУ) та майстра спорту України міжнародного класу (МСУМК) (у підйомах). У ваговій категорії (в/к) до 63 кг спортсмен показав результат – 52 підйоми, що вище нормативу МСУМК на 2 підйоми, у (в/к) до 68 кг – 51 підйом це вище нормативу МСУ на 7 підйомів та на 6 підйомів менше нормативу МСУМК, (в/к) до 73 кг – 58 підйомів це вище нормативу МС на 8 підйомів та на 6 підйомів менше нормативу МСУМК, у (в/к) до 78 кг – 73 підйоми це вище нормативу МСУМК на 3 підйоми, у (в/к) до 85 кг – 66 підйомів це вище нормативу МСУ на 9 підйомів та нижче нормативу МСУМК на 10 підйомів, у (в/к) до 95 кг – 64 підйоми це вище нормативу МС на 4 підйомів та нижче нормативу МСУМК на 16 підйомів, у (в/к) понад 95 кг – 66 підйомів це вище нормативу МСУ на 4 підйомів та нижче нормативу МСУМК на 16 підйомів. Висновки. Отже, спостерігаємо недостатній рівень підготовленості спортсменів для виконання кваліфікаційних вимог нормативу МСУМК, особливо у важких вагових категоріях. Є необхідність розглянути питання щодо удосконалення або повністю змінити методику чи програму тренувань. Провести аналіз їхньої фізичної підготовленості, підтягнути ті фізичні якості які відстають.