ДИНАМІКА ПОКАЗНИКІВ ФІЗИЧНОЇ ПІДГОТОВЛЕНОСТІ ДІВЧАТ ПІД ЧАС НАВЧАННЯ У ЗАКЛАДІ ВИЩОЇ ОСВІТИ - Банах, В.; Божик, М. (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2020)
Вивчали зміну значень показників фізичної підготовленості дівчат при використанні у перший рік навчання в закладі вищої освіти чинного змісту фізичного виховання. Мета дослідження полягала у встановленні ефективності фізичного виховання у закладі вищої освіти в аспекті поліпшення фізичної підготовленості дівчат. Матеріал і методи. У дослідженні взяло участь 100 дівчат, вік яких із початком дослідження знаходився у межах 17–18 років. У цих дівчат протягом першого року навчання в ЗВО вивчали показники основних кондиційних якостей та деяких виявів координації. Для цього були використані загальноприйняті у практиці фізичного виховання та рекомендовані багатьма дослідниками тести, що, крім цього також відповідали всім метрологічним вимогам. Результати. Використовуючи наявні нормативи оцінки встановили, що на початку навчання фізична підготовленість дівчат 17–18 років відповідає низькому рівню. Протягом навчального року в них поліпшується тільки бистрота і силова витривалість м’язів живота, а розвиток інших рухових якостей залишається на досягнутому раніше низькому рівні. Висновок. Одержані дані свідчать про необхідність модернізації нормативів оцінки фізичної підготовленості дівчат та недостатню ефективність фізичного виховання, що реалізується у ЗВО, в аспекті вирішення завдання з поліпшення фізичної підготовленості дівчат, які належать до основної медичної групи та систематично не займаються обраним видом спорту.