ПЕРСОНІФІКОВАНИЙ ПІДХІД ДО ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ - Банах, В. (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2019)
Вивчено стан розв’язання проблеми реалізації персоніфікованого підходу до студентської молоді під час фізичного виховання у закладі вищої освіти гуманітарного профілю. Мета дослідження полягала у визначенні за даними літературних джерел стану розробленості проблеми, що пов’язана з використанням персоніфікованого підходу у фізичному вихованні студентів. Матеріал і методи. Для проведення дослідження було використано комплекс загальнонаукових методів, а саме аналіз, систематизацію та узагальнення інформації літературних джерел. Результати. На сучасному етапі недостатньо узгодженими змістовно залишаються: термінопоняття «персоналізація » та «персоніфікація» при їх використанні стосовно організації освітнього процесу у закладі вищої освіти; зміст цих понять та понять «диференціація й індивідуалізація» стосовно їх сутнісної подібності або відмінності. Водночас встановлено, що дотепер відсутні дослідження з обґрунтування персоніфікованого підходу до організації, формування і реалізації змісту фізичного виховання студентської молоді для підвищення його дієвості у вирішенні завдань, визначених суспільством та кожним студентом персонально для себе. Висновки. Персоніфікацію в освітньому процесі студентської молоді з фізичного виховання потрібно розглядати як сформовані образи щодо себе, які стереотипно визначають ставлення до себе, підкреслюючи, що значущим є відповідність реаліям соціуму і сприйняття іншими людьми, які її оточують. Необхідно визначити ознаки, що можуть використовуватись як основа для реалізації персоніфікованого підходу при формуванні змісту фізичної активності студентів.