ВПЛИВ СПЕЦІАЛЬНИХ ФІЗИЧНИХ ВПРАВ НА ШВИДКІСНІ ПОКАЗНИКИ ЗОВНІШНЬОГО ДИХАННЯ ЮНАКІВ, ХВОРИХ НА БРОНХІАЛЬНУ АСТМУ - Фурман, Ю.; Онищук, В.; Гаврилова, Н. (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2019)
Стаття присвячена вивченню ефективності застосування педагогічних заходів, що передбачають використання спеціальних фізичних вправ, у зміні показників хворих на бронхіальну астму. Нами розроблена комплексна реабілітаційна програма, яка включала спеціальні дихальні вправи; спеціальні вправи, які посилюють дренажну функцію бронхів (ходьбу з високим підніманням стегна вгору сходами і через бар’єри); обливання холодною водою після теплого душу; аутогенне тренування. Встановлено, що застосування спеціальних фізичних вправ сприяє поліпшенню функціональних можливостей дихальної системи через 30 тижнів від початку занять. Дані комп’ютерної спірографії з аналізом петлі «потік-обcяг» свідчать про покращення швидкісних показників зовнішнього дихання, які характеризують бронхіальну прохідність. Використання розробленої програми педагогічного впливу знижує бронхіальний тонус на ділянці крупних, середніх і дрібних бронхів, а також зменшує обструктивні порушення в бронхах різного калібру та гіперсекрецію слизової оболонки бронхів.