ДОСЛІДЖЕННЯ ВЗАЄМОЗВ’ЯЗКУ ПОКАЗНИКІВ СПЕЦІАЛЬНИХ ЗДІБНОСТЕЙ КВАЛІФІКОВАНИХ БАСКЕТБОЛІСТІВ СТУДЕНТСЬКИХ КОМАНД - Касьян, А.В. (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2018)
Аналіз спеціальної літератури показав важливе значення студентського спорту в системі фізичного виховання молоді й, разом з тим, наявність протиріч щодо важливості різних чинників для досягнення максимального результату в процесі змагальної діяльності. Метою дослідження передбачалося визначити модельні показники спеціальних здібностей кваліфікованих баскетболістів студентської команди та дослідити їх взаємозв’язок. Аналіз спеціальних здібностей баскетболістів у змагальному періоді характеризує відповідність фазі стабілізації спортивної форми гравців. Визначені показники відображають структуру рухової діяльності спортсменів у процесі гри в баскетбол. Кореляційний аналіз показав взаємозв’язок швидкісних здібностей зі спеціальною швидкістю і спритністю, необхідність удосконалення контролю м’яча в обмеженому просторі та часі, зв’язок швидкісних і швидкісно-силових здібностей гравців, що характеризує позитивний «перенос» фізичних якостей. Це визначає необхідність удосконалення визначених спеціальних здібностей для підвищення ефективності змагальної діяльності.