Природна гіпоксія та її вплив на організм спортсменів - Ротар, О. В.; Колісник, О. І. (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2017)
У статті розглядаються наукові дані щодо впливу природної гіпоксії на організм спортсменів під час перебування їх у гір- ських умовах. Наведено основні види адаптаційних реакцій, які виникають у спортсменів під час перебування в горах та ряд по- єднаних пристосувальних механізмів. Доказано, що вирішаль- ним фактором, від якого залежить ефективність тренування в гірських умовах є оптимальний рівень тренувальних і змагаль- них навантажень, виконуваних в гірських умовах.