Впровадження української народної фізичної культури в навчально-виховний процес дітей і молоді - Потужній, О. В.; Мурай, О. В. (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2017)
У статті висвітлюються напрями оптимізації становлення національної системи фізичного виховання з урахуванням осо- бливостей культурно-історичного середовища і традицій укра- їнського народу. Узагальнення досвіду функціонування українських народних рухливих ігор в сучасних умовах засвідчує, що ідея національно- го відродження разом з розбудовою державності охопила значні верстви населення і створила певні передумови для повноцінно- го розвитку культури. Наявність багатьох складових народної фізичної культури практично у всіх сферах життєдіяльності нації засвідчує пробудження значного інтересу до національних традицій у галузі тілесного виховання серед найширших верств людей. Одним із важливих аспектів національного відродження є адекватне відтворення української народної фізичної культу- ри як динамічної, цілісної культурно-педагогічної системи. А це стане можливим лише тоді, коли традиції народної фізичної культури стануть надбанням найширших верств населення.