Контроль та самоконтроль за станом здоров’я студентів на заняттях з фізичної культури - Коваль, О. Г. (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2017)
В сучасних наукових дослідженнях важлива роль відводить- ся контролю та самоконтролю за станом здоров’я як невід’ємній частині педагогічного процесу у вищому навчальному закладі. На основі одержаних даних можна оцінювати реакцію організму на фізичне навантаження під час занять фізичними вправами. Цілеспрямоване керування розвитком фізичних якостей немож- ливе без належного контролю стану організму, що обумовлює спостереження за зміною його функціональних можливостей, застосування раціональної системи контролю фізичного розвит- ку, фізичній підготовленості і працездатності студентів. В даній статті розглядаються питання методів контролю та самоконтр- олю студентів як невід’ємної частини педагогічного процесу у вищому навчальному закладі, які доцільно проводити на занят- тях з фізичної культури. Аналізуються об’єктивні та суб’єктивні показники самоконтролю, звертається увага на фізіологічні по- казники рівня здоров’я. Підтверджується, що для успішного про- ведення занять з фізичної культури викладач повинен володіти інформацією про загальний фізичний стан студентів.