Досягнення українських волейболістів-пляжників (U 18 – U 23) на міжнародній арені - Дробний, П. Д.; Козак, Є. П. (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2017)
У статті зроблено аналіз досягнень вітчизняних волейболіс- тів-пляжників на міжнародній арені серед юнацьких, юніор- ських та молодіжних команд за останні двадцять років. Також проаналізовано рейтинг наших провідних дорослих волейболіс- тів-пляжників на змаганнях Європейської конфедерації волейбо- лу і Міжнародної федерації волейболу. Доведено, що досягнення юнацьких, юніорських та молодіжних команд не конвертувалися в досягнення на європейських та міжнародних змаганнях серед дорослих спортсменів. Тому у статті ми вирішили проаналізу- вати причини, які стримують подальший професійний розвиток пляжного волейболу в Україні і, відповідно, досягнення на до- рослих чемпіонатах світу і Європи, на Континентальному Кубку і Світовій Серії та Олімпійських іграх. Серед основних причин є: відсутність належної матеріально-технічної бази, поєднання занять класичним і пляжним волейболом, погане фінансове за- безпечення спортсменів, відтік провідних пляжників за кордон.