Współczesne poglądy na wpływ środków kultury fizycznej na przebieg ciąży - Żygulowa, Ewelina; Herasymenko, Switłana (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2017)
Określono rolę i miejsce kultury fizycznej w kompleksowym psychologiczno-profilaktycznym przygotowaniu kobiety w ciąży do porodu. Przedstawiono nowoczesne opinie dotyczące sposóbów wpływu ćwiczeń na organizm kobiety ciężarnej i płodu. Stwierdzono, że fizycznie przygotowane ciało w ciąży ma wysoki potencjał energetyczny i funkcjonalny można szybko i w pełni mobilizować zasoby w czasie rosnącego zapotrzebowania na nie i zapewnić mu ekonomizację procesów fizjologicznych. Wymienione cechy wyszkolonego organizmu, zapewniające gotowość do pracy i zdolność mięśni do wykonywania natężonej działalności przez jakiś czas, jest podstawą do stosowania kultury fizycznej w okresie ciąży jako elementu przygotowania psychologiczno-profilaktycznego kobiet ciężarnych do porodu.