ДИСЛІПІДЕМІЇ – ОСНОВНИЙ ФАКТОР РИЗИКУ АТЕРОСКЛЕРОЗУ ТА ІШЕМІЧНОЇ ХВОРОБИ СЕРЦЯ - Чаплінський, Р. Б. (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2015)
У статті розглянуто роль ліпопротеїнів та тригліциридів у ризику розвитку атеросклерозу та ішемічної хвороби серця. Визначено значення співвідношення концентрацій у крові апопротеїнів, як чинника розвитку інфаркту міокарда. Проаналізовано типи дисліпопротеїнемій та ризик розвитку атеросклерозу. Охарактеризовано критерії діагностики основних типів дисліпопротеїнемій. Розглянуто клінічну класифікацію гіперліпопротеїнемій, особливості їх перебігу та напрямки лікування.