RODZINNE ASPEKTY ASPIRACJI EDUKACYJNYCH I ZAWODOWYCH MŁODZIEŻY - Gruca-Miąsik, Urszula (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2014)
Dążenia odgrywać znaczącą rolę w życiu społecznym i indywidualnego życia, ponieważ przepisy młodych ludzi, ich zawodowe, rodzinne i materiał przyszłości w dużej mierze zależy od nich. Istnieją różne rodzaje pragnienia. Autor artykułu zaznacza edukacyjne i zawodowe aspiracje, z uwzględnieniem ich orientacji. Na podstawie przeprowadzonych badań Autor próbuje odpowiedzieć na pytanie, jakie są edukacyjne i zawodowe aspiracje licealista.