Оздоровчий вплив функціонального тренінгу на організм жінок другого періоду зрілого віку - Самолюк, Ольга; Чебан, Тетяна (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2023)
Жінки зрілого віку є активними споживачами різних послуг фітнес-індустрії. Основними цілями таких занять є отримання оздоровчого ефекту, а також фізичне вдосконалення, що виражається у розвитку фізичних якостей, підвищенні працездатності та вмінні виконувати базові рухи людини. Різноманітність фітнес-напрямків передбачає також і відмінність їхнього ефекту на організм, що займаються. Останнім часом все більшої популярності набуває функціональний тренінг, у процесі якого використовуються вправи з конкретним руховим завданням. Мета дослідження – вивчити вплив функціонального тренінгу на стан здоров’я жінок зрілого віку. Результати дослідження. Годинний функціональний тренінг у групових заняттях жінок зрілого віку (47-55 років), що застосовується тричі на тиждень протягом одного року, надає позитивний вплив на стан здоров’я тих, хто займається: достовірно покращуються показники у функціональних вправах швидкісно-силового та координаційного характеру, а також у вправах на гнучкість. Також функціональний тренінг сприяє адаптації серцево-судинної системи на фізичне навантаження. Висновки. 1. Експеримент за участю 23 осіб показав, що регулярні групові заняття протягом години тричі на тиждень протягом одного року, що включають функціональні вправи, покращують показники реакції серцево-судинної системи на фізичне навантаження у жінок зрілого віку 47-55 років, які ведуть малорухливий спосіб життя. 2. Застосування функціональних вправ протягом години тричі на тиждень протягом одного року сприяють покращенню швидкісно- силових показників, координації рухів, гнучкості у жінок зрілого віку 47-55 років. 3. Ефективний функціональний тренінг повинен включати безперервне виконання вправ у положенні стоячи, складно- координаційні вправи, силові вправи у функціональному форматі (у русі або стоячи, зі зменшення площі опори, з виведенням з рівноваги тощо). Заняття повинні проводитись під музику (не більше 132 уд/хв). Заняття повинні представляти координаційну складність для тих, хто займається, а програми постійно оновлюватися.