(untitled) (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2022)
На сьогодні, під час виконання бойових завдань, військовослужбовець значний час перебуває у військовому споряджені. Додаткове навантаження вимагає розвитку функціонально стану, фізичного розвитку, загальних та прикладних фізичних якостей для тривалого та ефективного виконання обов’язків. Зміст фізичної підготовки потребує врахування сучасних вимог професійної діяльності та удосконалення з врахуванням інноваційних тенденцій. Мета роботи – визначити ефективність проведення занять з фізичної підготовки у засобах індивідуального захисту у польових умовах. Для досягнення мети нами було застосовано комплекс наукових методів дослідження, а саме: аналіз наукової та методичної літератури, тестування, педагогічний експеримент, методи математичної статистики. У дослідженні прийняло участь 124 військовослужбовця, рівномірно поділених на контрольну та експериментальну групи. В цілому проаналізовано понад 45 джерел інформації, після цього проведено останній огляд та виокремлено 23 джерела літератури, з яких 5 іноземних авторів, матеріал яких було опрацьовано за допомогою загальнонаукових методів. Результати. Порівняльний аналіз результатів військовослужбовців ЕГ та КГ після експерименту довів позитивний вплив авторського змісту занять на показники фізичного розвитку, функціонального стану та фізичної підготовленості. Якщо на початку експерименту результати військовослужбовців КГ не достовірно були кращі ніж в військовослужбовців ЕГ, то по завершенню – всі показники, що оцінюють функціональний стан (на 2,6–4,4 %) та фізичну підготовленість (на 1,3–7,6 %) не достовірно краще у військовослужбовців ЕГ(р>0,05).