(untitled) (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2022)
Перспективи розвитку баскетболу 3х3 потрібно розглядати з урахуванням аналізу видів змагань та результатів участі в цих змаганнях українських спортсменок. Мета дослідження. Проаналізувати й систематизувати інформацію про основні результати участі жіночої збірної України з баскетболу 3х3 протягом 2010–2021 років. Матеріал і методи дослідження. Тематика дослідження передбачала застосування методів теоретичного рівня. Основним матеріалом, який дозволив сформувати дану статтю, була здебільшого інформація з інтернет простору, зокрема під час вивчення питання було застосовано теоретичний аналіз порівняння та узагальнення наукової літератури, спортивних протоколів змагань, які проводились під егідою FIBA 3х3 в загальній кількості 160 та наукових праць із професійного спорту загалом та офіційного сайту FIBA 3х3. Результати. У 2014 році збірна жіноча команда з баскетболу 3х3 вперше потрапила на Чемпіонат Світу й посіла 19 місце. У 2016 році на Чемпіонаті Світу в категоії 18 U національна збірна посіла ІІ місце; у 2018 році на Чемпіонаті Європи в категорії 23 U збірна жіноча команда України посіла III місце. У 2021 році збірні українськи команди ввійшли у топ-10 кращих команд світу. Висновки. Проаналізувавши динаміку результатів участі українських спортсменів на міжнародних змаганнях, потрібно зазначити ряд факторів, що дозволяють сформувати перспективи розвитку баскетболу 3х3 в Україні. Так, щорічно визначається збільшення кількості турнірів та команд учасників баскетболу 3х3; регулярність і збільшення якості проведення змагань з баскетболу 3х3 в Україні і як наслідок, високий рівень кваліфікації українських спортсменок, що приймають участь на міжнародній арені; а також збільшення кількості країн, які приймають участь в міжнародних змаганнях з баскетболу 3х3.