Інноваційні дослідження змісту фізичної підготовки у збройних силах іноземних держав як елементу підготовки військового професіоналу - Романчук, Сергій; Небожук, Олег; Одеров, Артур; Кузнецов, Максим; Романчук, Віктор; Боярчук, Олександр; Тичина, Ірина (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2022)
Утримання військових підрозділів у постійній бойовій готовності вимагає від керівництва збройних сил пошуку нових підходів до організації, структури та змісту фізичної підготовки. Наукові дослідження взаємозв’язку показників фізичної підготовленості військовослужбовців та їх готовності до виконання завдань за призначеннями, які проводять вітчизняні та іноземні фахівці доводять необхідність вдосконалення змісту комплексів тестів загальної та професійно-прикладної фізичної підготовленості. Мета дослідження полягала у визначенні напрямків вдосконалення змісту фізичної підготовки у збройних силах іноземних держав для покращення бойової готовності військовослужбовців. Методи дослідження. Для проведення дослідження використано методи теоретичного аналізу та узагальнення науково-методичної літератури. В цілому проаналізовано понад 60 джерел інформації, після цього проведено останній огляд та виокремлено 22 джерела літератури, з яких 15 іноземних авторів, матеріал яких було опрацьовано за допомогою загальнонаукових методів. Результати. За результатами дослідження визначено, що у збройних силах НАТО, США та Канади фізична підготовленість розглядається як один із найважливіших показників готовності особового складу до виконання службово-професійних завдань. Однією з головних стратегій фізичної підготовки є мінімізація негативного впливу факторів реальної ситуації на загальну працездатність та бойову готовність особистого складу, що набуває особливої актуальності в умовах тривалих, безперервних бойових операцій. Висновки. Визначено необхідність спрощення вітчизняної системи фізичної підготовки з одночасним обґрунтуванням валідності тестів для оцінки загальної та професійно прикладної фізичної підготовленості військовослужбовців.