Дослідження впливу ситуацій спортивних змагань на формування особистісних якостей студентів-спортсменів - Черевко, Світлана; Плошинська, Анжела; Глоба, Тетяна; Черевко, Анатолій (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2021)
У статті обґрунтовано можливості студентського спорту, який являє собою узагальнену категорію діяльності студентів у формі змагань і підготовки до них з метою досягнення граничних результатів у обраній спеціалізації. Заняття спортом виступають формою самовираження та самоствердження студента, визначаючи його спосіб життя, загально культурні та соціально значущі приорітети. Мета дослідження. Вивчення впливу ситуацій спортивних змагань на формування особистісних якостей студентів-спортсменів ЗВО. Методи дослідження. Використано теоретичні методи дослідження: аналіз, синтез, класифікація, систематизація, емпіричні: опитування, соціометрія, статистичний метод обробки результатів. Результати дослідження. Проаналізовано показники професійних досягнень студентів-спортсменів ЗВО які надали змогу визначити кількісні і якісні відмінності у спортивних досягненнях, а також вплив спортивних ситуацій на формування особистісних якостей. Розглянуто результати навчальної і спортивної діяльності у формуванні соціально значущих якостей: соціальної активності, самостійності, впевненості у своїх здібностях. Висновки. Студентський спорт являє собою узагальнену категорію діяльності студентів у формі змагань і підготовки до них з метою досягнення граничних результатів у обраній спеціалізації. Результатом навчальної і спортивної діяльності студентів є формування соціально значущих якостей: соціальної активності, самостійності, впевненості у своїх силах, честолюбства. Формування особистісних якостей студентів вищого навчального закладу під час спортивних занять в межах експерименту складає сукупність концептуальних положень і створення відповідних педагогічних умов. Доведено, що створені педагогічні умови, а саме постійні тренування та участь в змаганнях різного рівня сприяють підвищенню спортивної майстерності учасників команди та розвитку особистісних якостей студентів, сприятливих як для більшої їх успішності, як в певному виді спорту, так і в будь-якому виді діяльності в цілому.