ТИП ВНД ТА ОСОБИСТІСНА ТРИВОЖНІСТЬ УЧНІВ СТАРШИХ КЛАСІВ - Плахтій, Петро; Христофор, Андрій; Пастухова, Тетяна (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2009)
В статті автори узагальнили наявні у біологічній, психологічній науці знання про типи темпераменту і тривожність, з“ясували причини та фактори виникнення тривожності особистості, виявили вплив типу темпераменту на рівень тривожності особистості, виробили рекомендації, спрямовані на зниження рівня особистісної тривожності.