Оптимізація фізичного і розумового виховання молодших школярів у процесі туристично-краєзнавчої діяльності - Зубаль, Майя (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2010)
Рухи є важливим засобом, який сприяє розвитку мозку в цілому, а також таких його функцій, як мовлення, мислення, пам’ять, аналіз, синтез. Фізичний і розумовий розвиток учнів молодшого шкільного віку за допомогою туризму надає можливість оптимізувати процес освіти і виховання в установах початкової школи.