Психосоціальні стресові чинники, як фактор виникнення хвороб системи кровообігу - Чаплінський, Ростислав (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2012)
У статті проаналізований вплив психосоціальних стресових чинників на виникнення хвороб системи кровообігу. Визначені особливості психічного здоров’я населення та психологічного стресу. Розглянуті фази стресу, психоемоційні особливості особистості хворих на хвороби системи кровообігу, загальний адаптаційний синдром, напрямки формування патологічних реакцій на тлі психоемоційного стресу, модель виникнення психосоматичного захворювання.