Сутність та зміст військово-професійної готовності майбутніх офіцерів- прикордонників - Мельніков, Андрій; Слівінський, Олексій (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2012)
Професійна діяльність офіцера-прикордонника вимагає високого рівня розвитку фізичних якостей, професійно-необхідних фізичних умінь. Одним з найважливіших завдань фізичного виховання у вищому навчальному закладі є забезпечення належного рівня фізичної підготовленості майбутніх офіцерів-прикордонників. Проблема формування фізичної готовності до професійної діяльності перебуває в центрі уваги багатьох спеціалістів. Службово–професійна діяльність прикордонників визначає специфіку фізичної працездатності. У нашому дослідженні ми визначаємо окремі недоліки формування фізичної підготовленості майбутніх офіцерів-прикордонників. Результати дослідження визначають необхідність вивчення особливостей формування фізичної готовності на етапах навчання.