Традиційні засоби фізичного виховання запорізьких козаків - Арзютов, Геннадій; Гуска, Михайло; Гуска, Марія (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2013)
На основі аналізу науково-методичних публікацій виявлені істотні ознаки традиційної фізичної культури, зроблена спроба визначення її поняття, представлена класифікація традиційних козачих засобів фізичного виховання.