ПСИХОФИЗИОЛОГИЧЕСКИЕ ОСОБЕННОСТИ СПОРТСМЕНОК, СПЕЦИАЛИЗИРУЮЩИХСЯ В ДЗЮДО - Шахлина, Л. Я-Г.; Чистякова, М. А. (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2020)
У статті представлено результати досліджень психофізіологічного стану спортсменок. Мета – визначити психофізіологічні особливості спортсменок, які спеціалізуються в дзюдо, в різні фази менструального циклу. Методи. У дослідженні прийняли участь 13 спортсменок. Середній вік становив x = 18,2; S = 1,7 лет. Для визначення психофізіологічних можливостей спортсменок, що спеціалізуються в дзюдо, використана комп’ютерна система «Діагност-1», запропонована М. В. Макаренко і В. С. Лизогуб [6]. В ході обстеження у всіх спортсменок реєстрували такі параметри: латентний період простої зорово-моторної реакції, мс; латентний період складної зорово-моторної реакції, мс; рівень функціональної рухливості нервових процесів. Дослідження проводили в кожну фазу менструального циклу. Результати. Встановлено, що психофізіологічний стан спортсменок характеризується поліпшенням зорово-моторних реакцій у постменструальну та в постовуляторну фази менструального циклу. Для передменструальної, овуляторної і менструальної фаз менструального циклу характерно зниження швидкості латентного періоду простої зорово-моторної реакції і складних зорово-моторних реакцій, зниження швидкості зміни процесів збудження і гальмування у ЦНС, про що свідчить більший час виконання завдання у тесті функціональної рухливості нервових процесів. Висновки. У результаті досліджень психофізіологічного стану спортсменок, які спеціалізуються у дзюдо, виявлено відмінності швидкості зорово- моторних реакцій та рівня функціональної рухливості нервових процесів, які характеризувалися циклічністю, що необхідно враховувати при побудові тренувального процесу спортсменок цієї спеціалізації.