ЦІЛЕСПРЯМОВАНА ЗМІНА МОРФОЛОГІЧНИХ ПОКАЗНИКІВ ТІЛА ОСІБ ЗРІЛОГО ВІКУ У ПРОЦЕСІ ЗАНЯТЬ МЕНТАЛЬНИМ ФІТНЕСОМ - Савлюк, С.; Ваколюк, А.; Семенович, С.; Бутенко, Т.; Панчук, І. (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2020)
Одним із важливих показників статури є обвідні параметри тіла людини, які часто використовуються в якості критерію впливу тієї чи іншої методики оздоровчого тренування, спрямованої на корекцію фігури. Мета дослідження: визначити вплив занять ментальним фітнесом на морфологічні показники тіла жінок зрілого віку. Завдання дослідження: дослідити вплив занять пілатесом на корекцію фігури жінок середнього віку для покращення їхнього здоров’я та життєдіяльності. Методи дослідження – аналіз та узагальнення літературних джерел, антропометрія (вимірювання обвідних розмірів тіла), методи математичної статистики. Результати дослідження: у результаті застосування експериментальної програми зміни обвідних розмірів тіла жінок середнього віку до кінця дослідження в експериментальній групі відзначені в діапазоні 0,1 % – 3,5 %. Найбільш достовірними виявилися зміни обвідних розмірів напруженого плеча – 3,5 % (t = 6,63), талії – 3,4 % (t = 5,63), живота – 3,1 % (t = 4,32), стегна – 3,0 % (t = 4,52). Зміна ж обвідних розмірів у контрольній групі виявилося незначним – 0 % – 1,9 %, причому практично не відбулося змін обвіду грудей – 0 % (t = l, 84), талії (t = 3,58) і живота (t = 4) – по 0,3 %, а також сідниць – 0,4 % (t = 3,07). Найбільшими і достовірними виявилися зміни обвідів передпліччя (t = 2,9) і стегна (t = 4,19) –1,9 %. Слід відзначити, що практично не відбулося змін в обвідних розмірах шиї і грудей у проміжному стані в обох групах (t <tкp). Висновок: згідно з даними експериментальних досліджень, застосування в тренувальних програмах жінок середнього віку методики Д. Пілатеса забезпечує зростання фізичних показників за відсутності зростання м›язового обсягу, що є вагомим мотивом для занять фізичними вправами для більшості жінок і є незаперечною перевагою програми Д. Пілатеса. Одним із важливих показників статури є обвідні параметритіла людини, які часто використовуються в якості критерію впливутієї чи іншої методики оздоровчого тренування, спрямованої накорекцію фігури. Мета дослідження: визначити вплив занятьментальним фітнесом на морфологічні показники тіла жінок зрілоговіку. Завдання дослідження: дослідити вплив занять пілатесомна корекцію фігурижінок середнього віку для покращенняїхнього здоров’я та життєдіяльності.Методи дослідження –аналізта узагальнення літературнихджерел, антропометрія(вимірювання обвідних розмірів тіла), методи математичноїстатистики. Результати дослідження: у результатізастосуванняекспериментальної програми зміни обвіднихрозмірів тіла жіноксереднього віку до кінця дослідження в експериментальнійгрупівідзначені в діапазоні 0,1 % – 3,5 %. Найбільш достовірнимивиявилися зміни обвідних розмірів напруженого плеча – 3,5 %(t = 6,63), талії – 3,4 % (t = 5,63), живота – 3,1 % (t = 4,32), стегна –3,0 % (t = 4,52). Зміна ж обвідних розмірів у контрольній групівиявилося незначним – 0 % – 1,9 %, причому практично невідбулося змін обвіду грудей – 0 % (t = l, 84), талії (t = 3,58) і живота(t = 4) – по 0,3 %, а також сідниць – 0,4 % (t = 3,07). Найбільшимиі достовірними виявилися зміни обвідів передпліччя (t = 2,9) істегна (t = 4,19) –1,9 %. Слід відзначити, що практично не відбулосязмін в обвідних розмірах шиї і грудей у проміжному стані вобох групах (t <tкp). Висновок: згідно з даними експериментальнихдосліджень, застосування в тренувальних програмах жінок середньоговіку методики Д. Пілатеса забезпечує зростання фізичнихпоказників за відсутності зростання м›язового обсягу, що євагомим мотивом для занять фізичними вправами для більшостіжінок і є незаперечною перевагою програми Д. Пілатеса.