СПЕЦИФІКА ФІЗИЧНИХ НАВАНТАЖЕНЬ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ ІНЖЕНЕРНИХ ВІЙСЬК ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ - Панькевич, Я. (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2019)
Метою статті є визначення відмінностей військово-професійної діяльності військовослужбовців різних військових спеціальностей інженерних підрозділів Сухопутних військ з метою розроблення у подальшому спеціальної програми фізичної підготовки курсантів для формування необхідних фізичних якостей в умовах навчання у вищому закладі військової освіти. Аналізу підлягала специфіка і фізичні навантаження професійної діяльності фахівців інженерних підрозділів Сухопутних військ. Показано, що фізична підготовка курсантів має носити більш спеціалізований характер, залежно від специфіки бойової діяльності військовослужбовців конкретних військових спеціалістів (інженерів різного профілю, саперів тощо). На підставі проведеного аналізу професійної діяльності спеціалістів інженерних підрозділів зроблені наступні висновки. 1. Інженерні війська (підрозділи), які існують практично у всіх арміях країн світу, виконують найважливіші завдання інженерного забезпечення дій бойових підрозділів, які потребують спеціальної підготовки особового складу, застосування інженерних боєприпасів та інженерної техніки. 2. Велика різноманітність завдань, які виконують спеціалісти інженерних підрозділів, ускладнює розподіл їх на групи з приблизно однаковим характером професійних дій за специфікою фізичних навантажень. 3. Можна умовно розподілити військовослужбовців інженерних підрозділів на спеціалістів мінно-вибухової справи, де фізичні навантаження носять відносно невеликі силові але великі психічні напруження (сапери, мінери) і спеціалістів інженерно-будівельних машин та агрегатів, які в ході експлуатації вимагають значних фізичних зусиль і тонкої координації рухів (будівельники, оператори тощо). 4. На сьогодні не існує спеціально розроблених програм фізичної підготовки вказаним категоріям фахівців інженерних підрозділів, що негативно відбивається на підготовці курсантів ВВНЗ. Існує певна необхідність в розробленні програми фізичної підготовки для окремих спеціальностей підрозділів інженерних військ.