СПЕЦІАЛЬНІ МЕТОДИ ПРОФІЛАКТИКИ ТРАВМ В СПОРТІ - Чаплінський, Р. (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2019)
У статті визначено проблему профілактики травм в спорті. Розглянуто внутрішні та зовнішні чинники виникнення спортивних травм. Проаналізовано вплив найхарактерніших чинників та їх поєднання на імовірність виникнення гострих травмах і втомних пошкоджень та захворювань. Розглянуто внутрішні та зовнішні механізми спортивної травми. Проаналізовано фізичні, психологічні, психосоціальні чинники виникнення спортивної травми. Проаналізовано вплив інших учасників, структури тренувальної програми, умов навколишнього середовища, екіпіровки, рідини, живлення і харчових добавок, харчового статуса, допінга, гігієни на виникнення травм в спорті. Розглянуто рівень фізичної підготовленості після травми.