КОНЦЕПЦІЯ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОЇ ПІДГОТОВКИ КУРСАНТІВ ТА СЛУХАЧІВ У ПРОЦЕСІ БЕЗПЕРЕРВНОЇ ОСВІТИ В НАЦІОНАЛЬНІЙ АКАДЕМІЇ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ - Дияк, В. (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2019)
У статті конкретизовано змістовні складники концепції соціально-економічної підготовки курсантів та слухачів у процесі безперервної освіти в Національній академії Державної прикордонної служби України (НАДПСУ). Встановлено, що потреба у визначенні методологічних засад соціально-економічної підготовки курсантів та слухачів у процесі безперервної освіти в НАДПСУ детермінує необхідність всебічного розгляду та обґрунтування змісту вторської педагогічної концепції як форми репрезентації результатів науково-педагогічного дослідження і методичного апарату вирішення окресленої проблеми. Підсумовано, що аналіз і оцінку будь-якої педагогічної концепції необхідно здійснювати з трьох основних позицій. По-перше, з точки зору узгодження її змісту з історіографією досліджуваної проблеми, відповідно до логіки становлення педагогічної науки в цілому і досліджуваного напряму, зокрема. По-друге, з позиції наукової новизни і теоретичної значущості репрезентованого в концепції матеріалу. І, по-третє, з точки зору практичної значущості для масового використання, тобто адаптованості змісту концепції до умов сучасної вищої військової освіти, можливості отримання з її допомогою необхідних результатів. Висвітлено результати теоретичного аналізу репрезентованих у науковій літературі педагогічних концепцій, що засвідчило різноплановість наукових позицій щодо їх композиційної побудови. Відображено авторське трактування концепції соціально-економічної підготовки курсантів і слухачів у процесі безперервної освіти в НАДПСУ. Це омплекс ключових положень, які всебічно розкривають сутність, зміст і особливості досліджуваного явища та його існування в реальних умовах освітнього процесу вищої школи. Під комплексом ключових положень розуміємо кладну, цілеспрямовану, динамічну систему фундаментальних знань про досліджуваний процес. Сформульовано припущення, що композиційно авторська педагогічна концепція соціально-економічної підготовки курсантів і слухачів у процесі безперервної освіти в НАДПСУ як система наукових знань і форма публічної репрезентації результатів дослідження містить такі структурні частини: загальні положення; понятійно-категоріальний апарат; теоретико-методологічні основи; ядро концепції; змістовно-смислове наповнення; педагогічні умови ефективного функціонування і розвитку досліджуваного процесу; верифікація.