ДОСЛІДЖЕННЯ ІНТЕРЕСУ СТУДЕНТОК ДО РОЗВИТКУ ФІЗИЧНИХ ЯКОСТЕЙ ПЕДАГОГІЧНИМИ ЗАСОБАМИ І МЕТОДАМИ - Бойчук, Ю.; Єдинак, Г.; Галаманжук, Л.; Клюс, О.; Скавронський, О. (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2019)
Фізична підготовленість відіграє важливе значення у збереженні та покращанні стану здоров’я студентів, їхній високій працездатності. У зв’язку з цим дослідження в цьому напрямі дотепер залишаються актуальними. Мета дослідження: вивчити інтерес студенток до розвитку своїх фізичних якостей в процесі фізичного виховання. Методи дослідження. Під час експерименту використовували комплекс методів, зокрема аналіз, анкетне опитування, педагогічне спостереження, математичної статистики. Досліджуваними були 118 студенток вищого закладу освіти під час першого року їх навчання. Результати. Проведеним анкетуванням виявили, що студенти позитивно ставляться до фізичної підготовки і вважають її важливою. Виявили, що 72 % студенток оцінюють свій стан фізичного розвитку як середній, 17 % – як низький, решта 11 % – як високий. Щодо змісту фізичного виховання, то інтерес дівчат знаходиться майже на однаковому рівні. Вони вважають, що під час практичних занять отримують достатньо уваги до розвитку фізичних якостей (86%), проте не мають бажання приймати участь у змаганнях, а головна причина полягає у недостатньому рівні розвитку фізичних якостей. Виявили також, що респонденти недостатньо орієнтуються у теоретико-методичних питаннях з фізичного виховання, що необхідні у випадку здійснення фізичної активності , а також відзначили, що викладачі надають достатньо інформації щодо техніки виконання рухових дій, але недостатньо інформують про розвиток у них фізичних якостей та їхні фізичні можливості. Отриману інформацію необхідно враховувати при формуванні мотивації дівчат до цілеспрямованого розвитку їхніх фізичних якостей.