Медико-биологические основы подготовки юных спортсменов - Шахлина, Л. Я.-Г. (Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини, 2017)
Представлено дані літератури з питань медико-біологічних основ підготовки юних спортсменів. Мета роботи – охаракте- ризувати специфіку морфофункціональних особливостей ор- ганізму дітей і підлітків для обґрунтування принципів їхньої спортивної підготовки. Розглянуто завдання спортивної підго- товки дітей і підлітків, охарактеризовані поняття «паспортний» і «біологічний» вік, їхнє значення в практиці спортивного добору й підготовки юних спортсменів. Представлено критерії оцінки біологічного віку підлітків, охарактеризовані особливості цьо- го вікового періоду для хлопчиків і дівчаток, специфіка їхнього статевого дозрівання. Дано загальну характеристику фізичної працездатності, специфіку організації занять фізичною культу- рою та спортом дітей і підлітків.